Kestane Çiçeği Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Kestane Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğanın insana bir armağanıdır. Nasıl keşfetmiştir insanoğlu, zamanla kim bilir, bu kadar çok amaçlı kullanabilmeyi ve bu kadar çok derdin devası olabilmeyi. Yüzyıllara ulaşan yaşamları, bir insanın kollarıyla saramayacağı kalınlıkta görkemli bedenleri ile gökyüzüne değermiş gibi sonsuz görüntüleri, iri yapraklarının altında, lezzetini sarmalayan dikenleriyle içinde saklayan, kestane ağaçları ile. Anlatabilmek için ne kadar özel bir ağacın meyvesinden yapıldığını düşünmekle başlamak gerek. Meyveleri de ağacına yaraşır, şifalı bir iksirdir. Yeşilin içinde akıp giden sıcak ve sakin bir yaz geçip de doğanın sarı renge bürünmeye başladığı günlerde ayrılır. Tarih boyunca Romalılar, lezzetiyle birlikte gizemli bir güzelliği olan kestane çiçeğini besleyici bir yaşam iksiri olarak en özel yemeklerinde kullanmışlar. İnsanoğlunun ilk besin kaynaklarından biri olduğu konusunda; Alp Dağlarında yaşayan buzul çağı insanları yılın beş altı ayını sadece kestane yiyerek geçirmişler. Kestane çiçeği besleyici olmasından ziyade birçok hastalığa da iyi geliyor. Özellikle kestane kabuklarının suda kaynatılarak hazırlanan ilaç ateş düşürüyor ve sinirleri yatıştırıyor. Meyvesi kasları kuvvetlendiriyor. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu gideriyor. Kansızlığa çare oluyor. Damar sertliği ve yüksek tansiyona iyi geliyor.

Kestane Çiçeği; Kestane ağacı haziranda yeşerir. Eylülden kasıma kadar da meyve verir. İki çeşit çiçeği vardır. Lifli olanları sarı bir toz meydana getirir. Bu erkek çiçektir. Bir de dişi çiçeği vardır. Özelliği açısından çıkan sarı tozları toplar ve meyve haline getirir. Aynı ağaçta bulunan iki cins çiçeğin birbirine sarılmaları rüzgâr yoluyla olur. Bir ağaç olması için, bir kestaneyi yere gömmek yeterlidir. Bundan yeni bir fidan yetişir. İki metre kadar uzadıktan sonra meyvelerinin büyük ve lezzetli olmaları için başka bir ağaçtan aşısı yapılabilir. Kestane ağacı 35 metreye kadar boylanabilen uzun ömürlü olan bir ağaçtır. Yaprakları kısa saplıdır. Ancak 20 cm'ye kadar olan uzun kenarları dişlidir ve dikenlidir. Kestane meyvesinin dış kısımları dikenli bir haznenin içerisinde 2 ila 5 adet meyvesi bulunur. Aynı zamanda kestane meyvesi bir tohumdur. Yaprakları mayıs ayından itibaren eylül ayına kadar toplanır ve kurutulur. Meyveleri ise eylül ayından sonra kendi kendine dökülmeye başlar. Sonra toplanan kestaneler kurutulur ve nem görmeyecek bir alanda saklanır.

Kestane Çiçeği Faydaları Nelerdir?
  • Taze kestane limonun 100 gramı kadar C vitamini içerir.
  • Balla karıştırılırmış kestane püresi ise iştahsız çocuklara iyi gelir.
  • Mide ülserine, karaciğere ve kandaki kötü kolesterolü düşürür.
  • İshali önler. Çocuk, genç ve yaşlılar için değerli bir enerji kaynağıdır.
  • Kestane, potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor.
  • İçerisinde 100 gramında 500 mg kadar potasyum bulunuyor.
  • Fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleridir.
  • C, B1, B2 ve PP vitaminlerini de içermektedir. Hatta yaşamı da uzatıyor.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kestane Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kabız Yapar mı?

Kestane Kabız Yapar mı?

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kahve Saç Rengi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Kahve Saç Rengi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tavada Kestane Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Kestane Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kestane Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kestane Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Gebelikte Kestane Yemenin Faydaları?

Gebelikte Kestane Yemenin Faydaları?