Aşılı Kestane Fidanı Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Aşılı Kestane Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aşılı Kestane Fidanı

Aşılı kestane fidanı, kaliteli ve verimli bir kestane bahçesi kurmak için en uygun seçenektir. Aşılı fidanlar, kaliteli ürün elde edilmesini ve daha fazla verim alınmasını sağlar. Kestane fidanları, belirli dönemlerde aşılanıp ağaçlar fideler halinde yetiştirilir. Aşılı kestane fidanlarının özelliklerine ve yetiştirme koşullarına daha yakından bakalım.

Aşılı Kestane Fidanı İçin Uygun Sıcaklık, Yağış ve Toprak

  • Aşılı kestane fidanı dikmeden önce dikilecek alanın sıcaklığının değerlendirilmesi gerekir. Kestane ağaçlarının olgunlaşabilmesi için çiçek bakımından günlük sıcaklığın 25 derece olması gerekir. Kışın -30 dereceye kadar dayanabilen kestane ağacı, ilkbaharın geç donlarından ve sonbaharın ilk donlarından etkilenir.
  • Kestane ağacı, yağışın az olduğu yerlerde tercih edilir. Kestane ağacı için yıllık yağış ortalaması 600-1200 mm olan yerler uygun yetiştirme şartlarına sahiptir.
  • Kestane ağacı, kazık köklü olduğundan toprağın gevşek yapılı ve derin olması gerekir. Ayrıca dikilecek alanın potasyumca zengin toprak olması tercih edilmelidir. Killi, ağır ve su geçirmeyen topraklar, kestane ağacı için uygun değildir ve mürekkep hastalığına yol açabilir.

Aşılı Kestane Ağacının Aşılanması İşlemi

Aşılı kestane fidanları, kestane bahçesi kurulmadan önce tercih edilmelidir. Aşılama için kaliteli meyve veren kestane ağaçlarından kalemler alınır. Haziran veya Eylül aylarında taze sürgünlerden gözler alınarak göz aşısı yapılır. Bu şekilde yapılan aşılar ile aşılı kestane fidanı elde edilir. Ayrıca, tohumların katlama yöntemi ile çimlendirilmesiyle de fidan elde edilir. Katlamada çıkan tohumlar belirli sıralar halinde ekilir ve Haziran ayında aşılanmış olan tohum fidanları, kışın durgun dönemde bahçeye dikilir. Bu iki yöntem, aşılı kestane fidanı tercihinde yaygın olarak kullanılır.

Aşılı Kestane Fidanında Bahçe Özellikleri Nelerdir?

Kestane fidanı dikimi için bahçe seçimi yaparken sıcaklık ve yağış ortalamaları göz önünde bulundurulmalıdır. Dikim öncesinde tüm toprağın havalandırılması gerekir. Deniz seviyesinden yaklaşık 400 metre yükseklikte aşılı kestane fidanlarının dikilmesi tavsiye edilmez. Dikim için elli santimetre derinliğinde çukurlar açılır ve içerisine kompoze gübre ve ahır gübresi eklenir. Gübreleme sonrasında çukurun içerisine bir miktar daha toprak atılarak aşılı kestane fidanının köklerinin gübreye değmesi engellenir. Sonra aşılı kestane fidanları dikilip, kökün hava alması engellenir.

Aşılı Kestane Fidanında Budama Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağacın ilk üç yılında kendini büyütmesi için gerekli budama işlemi yapılır. Bunun için doruk terbiye sistemi uygulanır ve doruk belli bir yüksekliğe ulaştığında büyümeyi kontrol altına almak için doruk kesilir. Verim çağına geldiğinde ağaçların gerektiği şekilde budanması önemlidir.

Aşılı Kestane Ağacında Sulama

Aşılı kestane fidanlarının sulanması yılda sadece üç kez yapılmalıdır. Ağaç 3 yaşına gelene kadar yılda üç kez sulama yapılarak kestane fidanının büyümesi sağlanır. Ağaç 3 yaşını geçtikten sonra sulama yapılması tavsiye edilmez.

Aşılı Kestane Fidanlarını Zararlı Oluşumlardan Korunmak İçin Yapılan İlaçlamalar

Aşılı kestane ağacının bakımı yapılırken gerekli ilaçlamanın yapılması önemlidir. Çünkü kestane ağacına dal kanseri veya mürekkep hastalığı bulaşabilir. Kanser hastalığı, rüzgar, böcek ve kuşlar tarafından taşınır. Bu hastalığın bulaşmasıyla dallarda şişkinlik oluşur. Genç kestane ağaçlarının kışın yaprağını dökmemesi gibi önemli belirtileri vardır. Dal boyunca çatlamalar yaparak dalların kurumasına neden olur. Gerekli ilaçlamalar yapılmazsa bu hastalıkla mücadele zorlaşır.

Kestane ağacına giren mürekkep hastalığı, kök ve kök boğazına yerleşerek bu bölgelere zarar verir. Hastalığa yakalanmış olan aşılı kestane ağaçlarının yaprakları aniden kurumaya başlar. Mürekkep hastalığı, aşılı kestane fidanının köklerine zarar verdiği için ağır toprakların tercih edilmemesi bu hastalığa yakalanma oranını azaltır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Göksün

25 Temmuz 2024 Perşembe

Aşılı kestane fidanı dikimi için uygun sıcaklık ve yağış koşullarını nasıl sağlıyorsunuz? Toprağın kazık köklü olması gerektiğini okudum, bu konuda nelere dikkat ediyorsunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Göksün,

Aşılı kestane fidanı dikimi için uygun iklim koşullarını sağlamak oldukça önemlidir. İlk olarak, kestane fidanları genellikle ılıman iklimleri sever ve don olaylarından korunmaları gerekir. Dikim zamanı olarak, ilkbahar veya sonbahar aylarını tercih etmek en iyisidir çünkü bu dönemlerde toprak nemli ve sıcaklıklar ılımandır.

Yağış miktarı da oldukça önemlidir. Kestane fidanları, düzenli ve yeterli miktarda su almalıdır. Bu nedenle, fidanların dikileceği bölgede yıllık yağış miktarının yeterli olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Eğer yağış yeterli değilse, sulama sistemleri ile bu eksiklik giderilebilir.

Toprağın kazık köklü olması, fidanların daha derin ve sağlam kökler geliştirmesi açısından önemli. Bu nedenle, dikim öncesinde toprağın derinlemesine işlenmesi ve iyi bir drenaj sağlanması gerekiyor. Toprağın organik madde açısından zengin olması da fidanların sağlıklı büyümesi için faydalıdır.

Tüm bu koşulları sağladıktan sonra, fidanların düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekli bakım işlemlerinin yapılması, sağlıklı bir büyüme süreci için olmazsa olmazlardandır. Umarım bu bilgiler faydalı olur. Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kestane Kabız Yapar mı?

Kestane Kabız Yapar mı?

Kestane Kaç Kalori?

Kestane Kaç Kalori?

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Kestane Yemenin Faydaları?

Gebelikte Kestane Yemenin Faydaları?

Kestane Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?