Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kestane Çeşitleri

Kestane Çeşitleri

Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı bakımından önem arz etmektedir. Meyveler içerisinde kestane de en önemli meyve türlerinden biridir. Kestane, asırlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Uzmanların araştırmalarına göre ilk zamanlarda yaşayan insanların yılın 4-6 ayını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini ve kişi başına yaklaşık yıllık tüketiminin 100-150 kg arasında olduğunu belirtmektedirler. Bu nedenle kestane fakirin ekmeği, ağacı ise ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır. Sonbaharın eylül ayında hasadı yapılan ve piyasaya çıkan kestane. Gerek kebap gerekse de haşlamasıyla ağızlara ayrı bir tat verir. Bunun yanında şekerlemesiyle ve pasta yapımında da çokça kullanılır. Kerestesi de dayanıklı ve dekoratiftir. Kestane ağaçları barınak, yakacak ve güzellik için dünyada 40 asırdan beri yüksek, serin ve yağışı bol bölgelerde yetiştirilmektedir. Verimliliği, hasadın kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve az çok gelir kaynağı olması, insanların kestane yetiştirmeye sevk etmiştir.

Ülkemizde yetişen kestane çeşitleri aşağıdaki gibidir


Sert kabuklu meyvelerde genellikle yağ miktarı yüksek olduğu halde, karbonhidratlar daha fazladır. Kestanelerin Kimyasal Bileşimi genel olarak diğer sert kabuklu meyvelere göre daha uygundur. Sert kabuklu meyvelerin geneli yağ miktarı bakımından midede ezme güçlüğü yaratır ve ekşimeye sebep olarak gösterilir. Kestane meyvesi normal koşullarda %40-45 karbonhidrat ve su, %4-6 protein, %1-2 kül bulunmaktadır. Kestane insan beslenmesinde karbonhidrat kaynağı oluşturmakla beraber C ve A vitaminlerinin bol olduğu bir meyvedir.

Kestane Çeşitleri; standart bir kestanede aranan özellikler şu şekilde olması istenir. Erkencilik, İri, lezzetli ve yüksek verimli olması. Şekerleme yapımında dağılmaması, Kestane hamuruna uygun olması. Kabuğun ince ve kolay soyulabilir olması, Hastalıklara, zararlılara ve Depolama sürecine uzun süre dayanıklı olabilmesi.

Marrone; En yüksek kaliteli ve daha iri meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi bölmez ve tohumun içerisine girmez. Daha.

Chataigne; Düşük kalitede ve küçük taneli meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi böler ve tohumun içerisine girer.

Hacıömer; Ağaçları meyve açısından verimli olan ve orta kuvvette, yayvan gelişir. Meyveleri orta iriliktedir. Eylül ayının ortalarında hasat edilmeye başlanılır. Taze tüketime ve hamur yapımına uygun bir çeşittir. Meyvenin pomolojik sınıflandırılmasında ise iki grup olarak görülmektedir.

Mahmutmolla; Ağaçları meyve açısından verimli, orta kuvvet dikine gelişme göstermektedir. Meyveleri orta irilikte olup taze iken soyulur ve hamur yapımına uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasadı yapılmaktadır.

Sarıaşılama; Ağaçları meyve açısından verimli yarı dik gelişme eğilimindedir. Meyveleri orta iri-iri, genişçe oval. Meyve kabuğu ise ince kahverengi, meyve eti krem renginde, sofralık tüketimi ve hamur yapımına uygundur. Kaliteli çeşit sınıfında en üst seviyededir.

Osmanoğlu; Ağacı orta kuvvette yayvan bir gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyveleri, küçük-orta, iri genişçe oval şekilli, meyve eti krem renginde olup, eylül ayının ortalarına doğru hasadı yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak kestane şekeri imalatında kullanılmaktadır.

Hacıibiş; Ağacı orta kuvvette yayvan olarak gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyve kabukları kalın, genelde çok küçük genişçe ovaldir. Meyve eti krem renginde olup iyi kalitede bir kestane türüdür. Eylül ayının son haftasında hasat edilmeye başlanır.

Yukarıda ismi geçen kestanelerin çoğu ülkemiz şartlarında en üst verimde yetiştirilen kestane çeşitleridir. Bunun yanında ülkemizde yetiştiriciliğine ağırlık verilmemekle birlikte Yurt dışında yetiştirilen ve önemli yer oluşturan yabancı kestane çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar.

İtalya; Pesio, chiusa, val susa, luserna, castel del rio.

Fransa; Sardonne, montagne, bouche de bétizac, marsol, comballe, bournette, maraval, maridonne, marigoule.

İspanya; Famosa, amarelante, longal, garrida, ınxerta, loura.

Japonya; Tsukuba, ginyose, Ishizuki, tanzawadır.
Son Güncelleme : 23.01.2024 04:03:51
Kestane Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kestane Çeşitleri Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kestane Çeşitleri"
Kebaplık, hamurluk,tatlılık yüksek verimliler teşvik edilir hatta nitelikleri açıklanarak üretimi yapılmak suretiyle yetiştirilen bölgelerde devlet destekli çiftçiye dağıtılırsa kalite yaygınlaştırılmış olur.Hatta kestayetişme koşulları belli iken 1340 rakım karasal bölgede aşıкı yetiştirdim 6 yıldır ürün alıyorum,yetiştirme sahası genişletilmeli,
Muammer Sucu . 16.03.2019 11:32:00
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğanın insana bir armağanıdır. Nasıl keşfetmiştir insanoğlu, zamanla kim bilir, bu kadar çok amaçlı k...
Haşlama Kestane
Haşlama Kestane
Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en kolay olanıdır. Bazı kişiler ocakta tavada, bazıları mangalda ya da soba üzerinde pişirip ye...
Kestane Şekeri
Kestane Şekeri
Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın almaya yöneliriz. Evinizde misafirlerinize ailenize kestane şekerini yapmanız hiç de zor deği...
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gerekir. Bu arada içeriğindeki malzemeleri ve yapılışını anlatmadan belirtmek istediğim bir şey v...
Deniz Kestanesi Batması
Deniz Kestanesi Batması
Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bir olaydır. Bu durumun tedavisi çok kolay ve pratik yöntemlerle yapılabilir fakat tedaviye ger...
Kestane Mantarı
Kestane Mantarı
Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbahar aylarında meralarda ve çayırlıklarda kendiliğin yetişen bir mantar türüdür. Şekil olarak be...
Kestane Ağacı
Kestane Ağacı
Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kestane ağacı olan bölgelerimiz Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara'dır. Tamda istediği iklim koşulları...
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve verimi fazla kestane ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir, bu b...
Kestane Yaprağı
Kestane Yaprağı
Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısından oldukça faydaları vardır.Kestane yaprağının faydaları nelerdir?Kestane yaprağı ve kabukl...
Kestane Ekimi
Kestane Ekimi
Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir ağaçtır. Yıllık yağış ortalaması 600-1500 mm yağışlarda rahatlıkla yetişir. Çiçek döneminde ...
Gebelikte Kestane Yemek
Gebelikte Kestane Yemek
Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat gerektiren bir zaman dilimidir. Her anne adayı bu dönemde bilhassa yediklerine ve içtiklerine, ayrıca...
At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümüne topluca ret yaygınlaştırılmasıyla at kestanesi çiçeği başta olmak üzere daha birçok şifalı bitkini...

 

Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Kestane Mantarı
Kestane Ağacı
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane Yaprağı
Kestane Çeşitleri
Kestane Ekimi
Gebelikte Kestane Yemek
At Kestanesi Çiçeği
Kestane Unu
Hamilelikte Kestane
Kestane Kargası
Kestane Aşısı
Kestane Saç Rengi
Acı Kestane
Deniz Kestanesi
Kestanenin Zararları
Kestane Dikeni
Zehirli Kestane
Kestane Kabuğu
Kestane Kahve Saç Rengi
Kestane Balı
Aşılı Kestane Fidanı
Kestane Kabız Yapar mı?
Kestane Tohumu
Deniz Kestanesi Kurabiyesi
Popüler İçerik
Kestane Unu
Kestane Unu
Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden ...
Hamilelikte Kestane
Hamilelikte Kestane
Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temki...
Kestane Kargası
Kestane Kargası
Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası,...
Kestane Aşısı
Kestane Aşısı
Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretil...
Kestane Saç Rengi
Kestane Saç Rengi
Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları...
Acı Kestane
Acı Kestane
Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Zaman içerisin...
Deniz Kestanesi
Deniz Kestanesi
Deniz kestanesi, deniz ürünlerinden birisi olup, gerisi dikenli yuvarlak yapıda olan ve çoğu tatilcilerin korkulu rüyası deniz ürünlerinden yer alan b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024