Kestane Çeşitleri Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Kestane Çeşitleri Nelerdir?

Kestane Çeşitleri

Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüzde meyve yetiştiriciliği, hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı bakımından önemli bir yere sahiptir. Meyveler arasında kestane, önemli bir meyve türü olarak öne çıkar. Kestane, asırlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer tutmuştur. Uzmanların araştırmalarına göre, ilk çağlarda yaşayan insanların yılın 4-6 ayını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdikleri ve kişi başına yıllık tüketiminin 100-150 kg arasında olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle kestane "fakirin ekmeği", ağacı ise "ekmek ağacı" olarak tanımlanmaktadır.

Kestane, sonbaharın Eylül ayında hasadı yapılan ve piyasaya çıkan bir meyvedir. Kebap, haşlama, şekerleme ve pasta yapımında kullanıldığı gibi, kerestesi de dayanıklı ve dekoratiftir. Kestane ağaçları, barınak, yakacak ve güzellik amacıyla 40 asırdan beri yüksek, serin ve yağışı bol bölgelerde yetiştirilmektedir. Verimliliği, hasadının kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve gelir kaynağı olması, insanların kestane yetiştirmeye yönelmesine sebep olmuştur.

Ülkemizde Yetişen Kestane Çeşitleri

Sert kabuklu meyvelerde genellikle yağ miktarı yüksek olduğu halde, kestanede karbonhidratlar daha fazladır. Kestanelerin kimyasal bileşimi genel olarak diğer sert kabuklu meyvelere göre daha uygundur. Sert kabuklu meyvelerin geneli yağ miktarı bakımından midede ezme güçlüğü yaratır ve ekşimeye sebep olur. Kestane meyvesi, normal koşullarda %40-45 karbonhidrat ve su, %4-6 protein, %1-2 kül içermektedir. Kestane, insan beslenmesinde karbonhidrat kaynağı oluşturmakla beraber C ve A vitaminlerinin bol olduğu bir meyvedir.

Kestane Çeşitleri

Standart bir kestanede aranan özellikler şunlardır:

  • Erkencilik
  • İri, lezzetli ve yüksek verimli olması
  • Şekerleme yapımında dağılmaması
  • Kestane hamuruna uygun olması
  • Kabuğun ince ve kolay soyulabilir olması
  • Hastalıklara, zararlılara ve depolama sürecine uzun süre dayanıklı olması

Marrone

En yüksek kaliteli ve iri meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi bölmez ve tohumun içerisine girmez.

Chataigne

Düşük kalitede ve küçük taneli meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi böler ve tohumun içerisine girer.

Hacıömer

Ağaçları meyve açısından verimli olan ve orta kuvvette, yayvan gelişir. Meyveleri orta iriliktedir. Eylül ayının ortalarında hasat edilmeye başlanır. Taze tüketime ve hamur yapımına uygun bir çeşittir.

Mahmutmolla

Ağaçları meyve açısından verimli, orta kuvvetle dikine gelişme gösterir. Meyveleri orta irilikte olup taze iken soyulur ve hamur yapımına uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasat yapılır.

Sarıaşılama

Ağaçları meyve açısından verimli ve yarı dik gelişme eğilimindedir. Meyveleri orta iri-iri, genişçe ovaldir. Meyve kabuğu ince kahverengi, meyve eti krem rengindedir. Sofralık tüketimi ve hamur yapımına uygundur. Kaliteli çeşit sınıfında en üst seviyededir.

Osmanoğlu

Ağacı orta kuvvette yayvan bir gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan Osmanoğlu'nun meyveleri küçük-orta, iri genişçe oval şekillidir. Meyve eti krem rengindedir ve Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir. Ağırlıklı olarak kestane şekeri imalatında kullanılır.

Hacıibiş

Ağacı orta kuvvette yayvan olarak gelişir. Verimli bir çeşit olan Hacıibiş'in meyve kabukları kalın, genelde çok küçük ve genişçe ovaldir. Meyve eti krem rengindedir ve iyi kalitede bir kestane türüdür. Eylül ayının son haftasında hasat edilmeye başlanır.

Yukarıda ismi geçen kestanelerin çoğu, ülkemiz şartlarında en yüksek verimde yetiştirilen kestane çeşitleridir. Bunun yanı sıra, ülkemizde yetiştiriciliğine ağırlık verilmemekle birlikte yurt dışında yetiştirilen ve önemli yer tutan yabancı kestane çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar:

İtalya

  • Pesio
  • Chiusa
  • Val Susa
  • Luserna
  • Castel del Rio

Fransa

  • Sardonne
  • Montagne
  • Bouche de Bétizac
  • Marsol
  • Comballe
  • Bournette
  • Maraval
  • Maridonne
  • Marigoule

İspanya

  • Famosa
  • Amarelante
  • Longal
  • Garrida
  • İnxerta
  • Loura

Japonya

  • Tsukuba
  • Ginyose
  • Ishizuki
  • Tanzawa

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muammer Sucu

14 Mayıs 2024 Salı

Kebaplık, hamurluk,tatlılık yüksek verimliler teşvik edilir hatta nitelikleri açıklanarak üretimi yapılmak suretiyle yetiştirilen bölgelerde devlet destekli çiftçiye dağıtılırsa kalite yaygınlaştırılmış olur.Hatta kestayetişme koşulları belli iken 1340 rakım karasal bölgede aşıкı yetiştirdim 6 yıldır ürün alıyorum,yetiştirme sahası genişletilmeli,

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öneriniz gerçekten çok değerli. Devletin çiftçiye destek vererek kaliteli üretimi teşvik etmesi, ülke genelinde tarım verimliliğini artırabilir. Kestane yetiştirme konusundaki deneyiminiz de ilham verici. 1340 rakımda başarılı bir şekilde kestane yetiştirebilmeniz, farklı bölgelerde de bu tür girişimlerin mümkün olduğunu gösteriyor. Umarım bu tür destekler ve teşvikler artar ve tarım sektörümüz daha da gelişir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Kestane Şekeri Nasıl Yapılır?

Evde Kestane Şekeri Nasıl Yapılır?

Kestane Rengi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Rengi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Deniz Kestanesi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kestanesi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir?

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir?

Gebelikte Kestane Yemenin Faydaları?

Gebelikte Kestane Yemenin Faydaları?

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Pişirme Yöntemleri

Kestane Pişirme Yöntemleri

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestane Yetiştiriciliği

Kestane Yetiştiriciliği

At Kestanesi Kremi Ne İşe Yarar?

At Kestanesi Kremi Ne İşe Yarar?

Deniz Kestanesi Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kestanesi Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri